Функціонально-сутнісна характеристика моделі електронного бізнесу як складової економіки сталого розвитку - Базилюк, Антоніна Василівна; Назаренко , Ярослава Ярославівна; Кузьменко , Дмитро Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою статті є дослідження та аналіз функціонально-сутністних характеристик моделей електронного бізнесу в контексті їх впливу на економіку сталого розвитку. Це передбачає виявлення ключових аспектів, які сприяють ефективному впровадженню електронного бізнесу, що, в свою чергу, підтримує стійкий економічний розвиток, знижує негативний екологічний вплив і сприяє соціальній рівності. Для досягнення поставленої мети в ході дослідження було використано комплекс відомих наукових методів: методи узагальнення було використано для узагальнення сучасних тенденцій розвитку електронного бізнесу в Україні; для теоретичного обґрунтування важливості дослідження функціонально-сутнісної характеристики моделі електронного бізнесу застосовано метод логічного синтезу; використання методів аналізу та синтезу дозволило показати переваги та виклики моделі електронного бізнесу; для наочного представлення результатів дослідження та їх схематичної інтерпретації використовувався метод побудови схем і моделей. Результати. У статті розглянуто ключові аспекти, переваги та виклики моделі електронного бізнесу в контексті економіки сталого розвитку. Результати дослідження свідчать про те, що модель електронного бізнесу є важливою складовою економіки сталого розвитку, яка сприяє економічному зростанню, соціальному благополуччю та екологічній безпеці. Висновки. Електронний бізнес є важливою складовою економіки сталого розвитку, оскільки він сприяє економічному зростанню, соціальному добробуту та екологічній стійкості. Використання цифрових технологій дозволяє бізнесам підвищувати ефективність, розширювати ринки та впроваджувати інноваційні рішення, що сприяє стійкому розвитку. Крім того, електронний бізнес підтримує соціальну інтеграцію та розвиток людського капіталу, а також зменшує негативний вплив на довкілля. Таким чином, електронний бізнес відіграє ключову роль у забезпеченні гармонійного та сталого розвитку сучасної економіки.