Управління якістю клієнтського досвіду та бренду як ключовий інструмент формування конкурентної переваги в маркетингу - Небилиця, Олена Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: У статті досліджено управління якістю клієнтського досвіду та брендом як ключовий чинник формування конкурентних переваг підприємства в умовах цифрової трансформації та зростаючої ринкової турбулентності. Метою статті є дослідження взаємозв’язку між якістю клієнтського досвіду та якістю бренду, визначення їхнього впливу на формування конкурентної переваги підприємства та обґрунтування інструментів інтеграції управління клієнтським досвідом і бренд-менеджменту у маркетинговій стратегії українських компаній. Теоретичною основою дослідження стали концепції клієнтоорієнтованості, бренд-капіталу, ціннісної пропозиції та управління сервісною якістю. У роботі проаналізовано взаємозв’язок між задоволеністю клієнтів, рівнем лояльності, силою бренду та сприйманою цінністю продукту чи послуги, а також визначено роль емоційних чинників у процесі прийняття споживчих рішень. Обґрунтовано, що сучасні компанії конкурують не лише характеристиками товару чи рівнем цін, а й якістю сервісу, швидкістю реагування, персоналізацією взаємодії та цілісністю клієнтського шляху на всіх точках контакту з брендом. Систематизовано основні метрики оцінювання клієнтського досвіду (NPS, CSAT, CES) та визначено їхню аналітичну цінність для стратегічного управління маркетингом. Запропоновано інтегральний індекс бренд-капіталу (BEL), що поєднує показники лояльності, утримання клієнтів і репутації бренду та дозволяє комплексно оцінювати його ринкову стійкість. Обґрунтовано доцільність використання економіко-математичних методів для оцінювання впливу показників клієнтського досвіду на фінансові результати підприємства. Доведено, що управління якістю клієнтського досвіду впливає не лише на сприйняття бренду, а й на його довгострокову фінансову стабільність, зростання клієнтської бази та підвищення рентабельності маркетингових інвестицій. Отримані результати можуть бути використані при формуванні маркетингових стратегій, спрямованих на забезпечення сталого розвитку підприємств у цифровому середовищі.