HR-менеджмент кадрового потенціалу підприємства в умовах післявоєнної відбудови України - Чернобай, Ліана Іванівна; Баранов, Віталій Вячеславович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті сформовано науково-аналітичну модель HR-менеджменту кадрового потенціалу підприємства для умов післявоєнної відбудови України. Уточнено понятійний апарат дослідження: розмежовано категорії «кадровий потенціал підприємства», «людський капітал» і «трудовий потенціал», визначено кадровий потенціал як мікрорівневий конструкт, що охоплює професійні компетентності, адаптивність, мотивацію та відтворюваність знань і підлягає прямому управлінню з боку роботодавця. Обґрунтовано, що післявоєнна відбудова формує структурний дефіцит кадрів як довготривалу змінну розвитку, а не короткочасний дисбаланс: за оцінками RDNA4, вартість відновлення сягає 524 млрд дол. США, тоді як мобілізація, міграція понад 4,3 млн осіб та зростання інвалідності на 300 тис. осіб суттєво звужують пропозицію робочої сили. Запропоновано авторську триконтурну HR-архітектуру стійкості підприємства, що включає контур відновлення чисельності та критичних ролей, контур трансформації компетентнісного профілю під задачі відбудови та контур утримання й відтворення організаційної пам’яті. Наскрізним елементом моделі визначено HR-аналітику як інструмент діагностики, прогнозування та доказового прийняття кадрових рішень, а зовнішньою рамкою – євроінтеграційний HR-комплаєнс із трудовими стандартами ЄС. Доведено, що інклюзивний найм ветеранів, людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, жінок і молоді переходить із площини соціальної місії у площину економічної необхідності, обумовленої зміною структури домогосподарств. Проаналізовано вплив євроінтеграційних рамок на HR-трансформацію підприємств, зокрема механізму Ukraine Facility, ініціативи Skills4Recovery, Європейського порядку денного навичок та Директиви 2022/2041 про мінімальні заробітні плати. Визначено перспективи подальших досліджень, пов’язані з емпіричною верифікацією моделі та розробкою інструментарію оцінки skill mismatch на мікрорівні підприємства.