Закордонний досвід формування ефективної системи економічної безпеки - Міненко , Софія Іванівна; Кускова , Світлана Вікторівна; Лісняк, Галина Григорівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою статті є дослідження економічної безпеки аграрного сектора, визначення основних ризиків та загроз для сільськогосподарських підприємств і розробка ефективних стратегій управління економічними ризиками в умовах сучасних економічних змін. У статті використовуються методи аналізу та синтезу літературних джерел, порівняльного аналізу національних та міжнародних практик економічної безпеки, а також методи системного підходу для оцінки стану аграрного сектора та його взаємодії з іншими секторами економіки. Результати дослідження показали, що економічна безпека аграрного сектора залежить від багатьох факторів, включаючи природно-кліматичні умови, доступність фінансових ресурсів та ефективність державної політики. У статті також було виявлено, що недостатня підтримка з боку держави та високий рівень економічних ризиків ускладнюють сталий розвиток сільських територій. Окрім того, автори визначили низку методів і стратегій, які дозволяють мінімізувати ці ризики, зокрема, через використання інноваційних технологій та розвиток інфраструктури. Ефективне управління економічною безпекою аграрного сектора вимагає інтеграції інноваційних підходів до виробництва, зокрема, через впровадження новітніх технологій і розвитку інфраструктури. Для стабільності сектору необхідно підвищити рівень державної підтримки та створити сприятливі умови для сільських територій, зокрема шляхом зміцнення фінансових і ресурсних баз аграрних підприємств.