Автоматизація контролю товарів у системі управління підприємством - Полоз, Денис Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: В сучасних умовах цифрової трансформації економіки суттєво зростає роль автоматизації обліково-контрольних процесів як важливої складової системи управління підприємством. Особливої актуальності набуває автоматизація контролю товарів, оскільки саме товари формують значну частку оборотних активів і безпосередньо впливають на фінансові результати діяльності суб’єктів господарювання. Недостатній рівень оперативності, фрагментарність інформації та висока ймовірність помилок, притаманні традиційним підходам до контролю, зумовлюють необхідність наукового переосмислення його організації в умовах використання сучасних інформаційних систем. У процесі дослідження доведено, що автоматизація контрольних процедур забезпечує безперервність контролю за рухом і збереженням товарів, підвищує точність облікових даних і сприяє своєчасному виявленню відхилень та ризиків у товарообігу. Систематизовано основні цифрові інструменти автоматизованого контролю товарів та обґрунтовано доцільність їх інтеграції з бухгалтерським обліком у межах єдиного інформаційного простору управління. Запропоновано методичні підходи до формування автоматизованих контрольних показників, які орієнтовані на потреби управлінського персоналу та забезпечують підвищення аналітичності контрольної інформації. Результати дослідження свідчать, що впровадження автоматизованого контролю товарів позитивно впливає на якість управлінських рішень, знижує рівень облікових і операційних ризиків та сприяє раціональному використанню товарних ресурсів. Отже, автоматизація контролю товарів є необхідною умовою підвищення ефективності системи управління підприємством і важливим напрямом розвитку сучасного бухгалтерського обліку в умовах цифровізації.