Бібліометричний аналіз досліджень застосування штучного інтелекту в управлінському та бухгалтерському обліку - Шигун, Марія Михайлівна; Фурда, Віктор Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Метою статті є аналіз розвитку наукових досліджень щодо застосування штучного інтелекту в управлінському та бухгалтерському обліку у 2020–2025 роках. Актуальність теми зумовлена зростаючою роллю ШІ в автоматизації облікових процесів і підтримці управлінських рішень. У дослідженні використано бібліометричні та мережеві методи аналізу масиву понад 380 релевантних публікацій, що дало змогу оцінити динаміку публікацій, тематичну структуру та просторовий розподіл наукової активності. Отримані результати свідчать про стабільне зростання інтересу до ШІ в обліку з домінуванням напрямів аудиту та виявлення шахрайства, ERP і автоматизації документів, аналітики та прогнозування, а також про посилення уваги до етичних і регуляторних аспектів та генеративного ШІ. Практична цінність результатів полягає у можливості виявлення наукових прогалин і формування орієнтирів подальшого розвитку ШІ в обліковій практиці.