Методичний контур облікової політики щодо виробничого потенціалу аграрного підприємства - Семенов, Олександр Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Актуальність дослідження зумовлена необхідністю формування цілісної обліково-інформаційної системи управління виробничим потенціалом аграрних підприємств в умовах зростання ресурсних обмежень, трансформації виробничих процесів та підвищення вимог до аналітичної обґрунтованості управлінських рішень. Метою статті є розроблення методичного контуру облікової політики щодо виробничого потенціалу аграрного підприємства, який передбачає формування архітектури інформаційної системи та методики структурування облікових даних для забезпечення комплексного відображення, аналізу й управління складовими виробничого потенціалу. У процесі дослідження використано методи теоретичного узагальнення та системного аналізу для визначення економічної сутності виробничого потенціалу, структурно-логічного моделювання для побудови інформаційної моделі управління виробничим потенціалом, а також методи класифікації та групування для формування карти інформаційного забезпечення і структури управлінської звітності. Обґрунтовано необхідність формування методичного контуру облікової політики аграрного підприємства як елементу інформаційного забезпечення управління виробничим потенціалом. Визначено, що виробничий потенціал доцільно розглядати як систему взаємопов’язаних компонентів – ресурсного, технологічного, кадрового, організаційного та інноваційного, інформація про які формується в системі бухгалтерського обліку та трансформується в аналітичні показники управління. Розроблено структурно-логічну інформаційну модель контуру управління виробничим потенціалом, яка відображає рух інформації від первинних облікових даних до системи аналітичних показників, KPI та управлінських рішень. Запропоновано карту інформаційного забезпечення виробничого потенціалу аграрного підприємства, що визначає взаємозв’язок між компонентами потенціалу, об’єктами фінансового обліку, джерелами інформації, аналітичними розрізами та ключовими показниками ефективності. Сформовано базовий набір форм управлінської звітності щодо виробничого потенціалу для рослинництва та тваринництва, який забезпечує систематизацію інформаційних потоків і створює інформаційну основу для моніторингу та стратегічного управління розвитком підприємства. Запропонований методичний підхід до формування облікової політики дозволяє інтегрувати фінансовий і управлінський облік у єдину інформаційну систему управління виробничим потенціалом аграрного підприємства. Реалізація запропонованої моделі сприяє підвищенню аналітичності облікових даних, формуванню системи релевантних показників ефективності та посиленню інформаційної підтримки управлінських рішень щодо використання й розвитку виробничого потенціалу.