Тенденції стратегічного розвитку молочної промисловості в Україні - Пилявець, Віктор Миколайович; Дончак, Леся Григорівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті здійснено комплексний аналіз сучасного стану та стратегічних тенденцій розвитку молочної промисловості України в умовах структурних трансформацій національної економіки, воєнного стану та посилення глобальної конкуренції. Обґрунтовано роль галузі як важливої складової агропромислового комплексу, що забезпечує продовольчу безпеку держави, формує додану вартість у сільських територіях і створює експортний потенціал країни. На основі узагальнення офіційних статистичних даних та результатів наукових досліджень проаналізовано динаміку поголів’я корів, обсягів виробництва та переробки молока, структуру споживання і зовнішньої торгівлі молочними продуктами. Встановлено, що скорочення сировинної бази, підвищення витрат на енергоносії й корми, технологічна зношеність виробничих потужностей та обмежений доступ до інвестиційних ресурсів стримують розвиток галузі й знижують її конкурентоспроможність. Окрему увагу приділено впливу воєнного стану на функціонування молочної промисловості, зокрема порушенню логістичних ланцюгів, втраті частини виробничих потужностей і необхідності адаптації підприємств до нових ринкових умов. Обґрунтовано доцільність переходу від екстенсивної моделі розвитку до інтенсивної, що передбачає підвищення продуктивності молочного стада, удосконалення селекційної роботи, впровадження сучасних технологій переробки та цифрових інструментів управління. Визначено стратегічні напрями розвитку галузі, серед яких зміцнення сировинної бази, технологічна модернізація, впровадження інновацій, забезпечення якості та безпечності продукції відповідно до міжнародних стандартів, диверсифікація асортименту й ринків збуту, а також посилення державної підтримки та інституційного забезпечення. Зроблено висновок, що реалізація запропонованих стратегічних орієнтирів сприятиме підвищенню економічної стійкості молочної промисловості, її адаптивності до зовнішніх ризиків і зміцненню позицій України на світовому ринку молочної продукції в довгостроковій перспективі.