Нейромаркетингові механізми прихованого впливу на споживчий вибір у соціальних мережах - Демчук, Зоя Олегівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена трансформацією маркетингових комунікацій у цифровому середовищі, де соціальні мережі виступають не лише каналом поширення інформації, а й середовищем формування поведінки споживачів. Метою дослідження є аналіз нейромаркетингових механізмів прихованого впливу на споживчий вибір у соціальних мережах та оцінювання їх ефективності на основі сучасних цифрових показників. Методологічну основу дослідження становлять системний підхід, методи аналізу та синтезу, узагальнення, порівняльного аналізу та інтерпретації статистичних даних. У роботі використано дані міжнародних аналітичних платформ, що дозволило здійснити оцінення масштабів використання соціальних мереж, поведінкових мотивів користувачів, ефективності платформ та розвитку інфлюенсер-маркетингу. Результати. У статті досліджено особливості реалізації нейромаркетингових підходів у цифровому середовищі соціальних мереж. Узагальнено практики інтерпретації поведінкових мотивів користувачів як основи формування маркетингового впливу та визначено їх роль у підвищенні залученості аудиторії. Обґрунтовано, що соціальні платформи створюють умови для постійної експозиції контенту та реалізації багатоканального впливу, який поєднує соціальні, емоційні та інформаційні компоненти. Доведено, що інфлюенсер-маркетинг виступає ефективним інструментом персоналізованої комунікації, який базується на довірі, ефекті ідентифікації та соціальному підтвердженні, що підсилює вплив на прийняття споживчих рішень. Розкрито роль нейромаркетингових механізмів, зокрема дофамінового підкріплення, ефекту повторюваності, емоційного впливу та персоналізації, у формуванні стійких поведінкових моделей. Висновки. Запропоновано авторський підхід до систематизації нейромаркетингового впливу на основі матричного поєднання механізмів і поведінкових ефектів, що дозволяє розглядати його як цілісну систему взаємодії цифрового середовища, поведінкових мотивів і комунікаційних інструментів. Показано, що ефективність впливу визначається їх синергетичною взаємодією, яка забезпечує переважно неусвідомлене формування споживчого вибору.