Концептуальні особливості інвестиційної стратегії аграрних підприємств - Минів, Роман Михайлович; Христенко, Ольга Андріївна; Залевський, Юрій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У сучасних економічних умовах багато підприємств стикаються з проблемою виживання, і лише потім - як підійти до подальшого розвитку з мінімальними втратами та максимальними можливостями, коли з’явиться можливість реалізувати накопичені конкурентні переваги. В основі проблеми виживання лежить вибір найоптимальнішої інвестиційної стратегії, яка є ефективним інструментом стратегічного управління. Метою статті є дослідження концептуальних особливостей інвестиційної стратегії аграрних підприємств та розробка механізмів найбільш економічно доцільних та ефективних інструментів її формування. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що актуальним на сьогодні є поглиблення наукового розуміння сучасної практики формування інвестиційної стратегії аграрних підприємств на основі конкретних заходів адаптації до ринкової нестабільності та високих операційних ризиків у галузі Розроблено гнучку та адаптивну структуру інвестиційної стратегії аграрних підприємств, яку можна швидко скоригувати для досягнення результатів на основі наявних ресурсів та можливостей. Запропоновано інструменти формування інвестиційної стратегії аграрних підприємств залежно від агресивності й волатильності зовнішнього середовища та ринкової кон’юнктури. Розроблено концептуальну основу інвестиційної стратегії аграрних підприємств. Висновки. Вибір правильної інвестиційної стратегії є одним із ключових факторів успішного інвестування аграрних підприємств. Процес розробки інвестиційної стратегії аграрних підприємств повинен базуватися на аналізі розглянутих підходів та поточної економічної ситуації. Різні стратегії пропонують інвесторам широкий спектр можливостей, враховуючи їхні фінансові цілі, рівень ризику та часові рамки.