Цифровізація контролю: архітектурна модель безперервного аудиту на засадах Big Data та Blockchain - Яценко, Наталя Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Метою статті є розробка та наукове обґрунтування архітектурної моделі системи безперервного аудиту (Continuous Auditing), що базується на інтеграції технологій Big Data та Blockchain. Дослідження спрямоване на формування теоретико-технологічного підґрунтя для переходу від традиційної моделі дискретного ретроспективного контролю до інтелектуального моніторингу фінансово-господарських операцій у режимі реального часу. Методи. У ході дослідження використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів: системний аналіз та генезис – для періодизації етапів еволюції аудиту (від механізації до інтелектуалізації); метод моделювання – для розробки чотирирівневої архітектури інтелектуального інтерфейсу; табличний метод – для систематизації інституційних, технологічних та кадрових бар’єрів цифровізації; абстрактно-логічний метод – для формування висновків та перспектив розвитку галузі відповідно до вимог МСА 570 та чинного законодавства України. Результати. Доведено, що сучасний аудит перебуває у стані трансформаційної кризи, зумовленої розривом між швидкістю генерування даних та консервативністю стандартів. Автором запропоновано архітектурну модель, що включає рівні інтегрованої систематизації (Big Data), автоматизованих аналітичних процедур (Machine Learning), криптографічної фіксації (Blockchain) та динамічної звітності (Dashboards). Систематизовано вектори перешкод (інституційний, технологічний, кадровий), які призводять до виникнення «пастки стандартів» та кризи довіри до алгоритмів «чорної скриньки». Обґрунтовано, що синергія автономних ШІ-агентів та децентралізованих протоколів верифікації дозволяє забезпечити 100% охоплення трансакцій, гарантуючи незмінність доказової бази та повну прозорість ланцюжка верифікованих операцій. Висновки. Впровадження інтелектуальної моделі безперервного аудиту трансформує роль аудитора у стратегічного експерта-верифікатора. Застосування інтелектуальної моделі безперервного аудиту перетворює аудитора на стратегічного експерта з верифікації. Це дозволяє нівелювати цифровий розрив між учасниками екосистем, скоротити витрати на дублювання перевірок та забезпечити превентивний контроль ризиків. Практична реалізація такої моделі є ключовим інструментом забезпечення підзвітності та інвестиційної привабливості бізнесу, особливо в умовах воєнного стану та глобальної інформаційної невизначеності.