Розвиток репутаційного менеджменту на засадах лідерства - Передало, Христина Станіславівна; Моторнюк, Уляна Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: репутація підприємства як категорія менеджменту стає більш вагомішою в умовах сьогодення, оскільки економічні відносини між суб’єктам господарювання починають все частіше опиратися на емоції, визначаючи цим чинником рівень тісноти взаємодії. Вплив репутації є стабільність компанії, її успішність на ринку, прибутковість є незаперечним фактом. Це можна сказати і про лідерство, яке також набуває популярності в сфері бізнесу, створюючи умови для ефективної командної роботи та співпраці з різними стейкходерами. Оскільки лідерство та репутація - це ті категорії менеджменту, які пов’язані з психологічними інструментами впливу, метою статті стало дослідження впливу структурних елементів лідерства на розвиток репутаційного менеджменту. Використовуючи методи спостереження, узагальнення та дедукції, нами було виявлено, що чинники, які впливають на розвиток лідерських здібностей, впливають і на розвиток репутації підприємства. Окремі з даних чинників також нами запропоновано розглядати як структурні елементи лідерства, до яких ми віднесли: тип лідера, його спрямованість, моделі лідерства, рольова диференціація, середовище та вимоги часу. За результатами дослідження встановлено, що усі ці складові впливають на процес управління репутаційним менеджментом, а саме на функції планування, організування, мотивування, контролювання та регулювання, які які забезпечують управління репутацією. Зокрема встановлено, що особиста спрямованість лідера та його ціннісні орієнтири є визначальними на етапі планування репутаційної стратегії; тип бізнесу, рольова диференціація та вимоги часу — при організуванні команди; ситуаційні та трансформаційні моделі лідерства — при виборі мотиваційних інструментів для стимулювання працівників; а тип лідера (як приклад, авторитарний, демократичний або ліберальний) — при здійсненні контролю та регулювання. Результати дослідження можуть бути використані керівниками підприємств, HR-менеджерами та фахівцями з репутаційного менеджменту при розробленні стратегій управління репутацією з урахуванням лідерського потенціалу організації.