Масштабування бізнесу у контексті зовнішньоекономічної діяльності - Стрільчук, Руслан Миколайович; Юринець, Зорина Володимирівна; Данилевич, Наталія Михайлівна; Гаца, Роман Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Масштабування бізнесу в контексті зовнішньоекономічної діяльності є одним із ключових чинників забезпечення стратегічного зростання, підвищення конкурентоспроможності та інтеграції підприємств у глобальне економічне середовище. Процеси масштабування дедалі частіше набувають міжнародного виміру, що зумовлює зростання складності управління, необхідність адаптації бізнес-моделей до різних інституційних, культурних та регуляторних умов, а також активне використання можливостей цифровізації. Метою статті є систематизація та узагальнення підходів до масштабування бізнесу у контексті зовнішньоекономічної діяльності, аналіз його ролі у підвищенні ефективності та конкурентоспроможності підприємств на міжнародних ринках. Методи. У процесі дослідження застосовано теоретичні методи аналізу, синтезу, узагальнення та систематизації наукових підходів до масштабування бізнесу, а також порівняльний аналіз для виявлення особливостей масштабування на макро- та мікрорівнях у контексті зовнішньоекономічної діяльності. Результати. У роботі розкрито зміст масштабування як процесу швидкого зростання та відтворення життєздатної бізнес-моделі на міжнародних ринках. Обґрунтовано, що масштабування бізнесу в зовнішньоекономічній діяльності пов’язане з поєднанням глобальної стандартизації та локальної адаптації, формуванням міжнаціональних екосистем і врахуванням регуляторних, ресурсних та міжкультурних обмежень. Визначено роль цифровізації як каталізатора гіпермасштабування, що знижує транзакційні витрати, прискорює вихід на міжнародні ринки та послаблює обмеження темпів зростання. Висновки. Доведено, що успішне масштабування бізнесу у зовнішньоекономічній діяльності потребує узгодження стратегічних цілей з організаційними змінами, інноваціями та адаптацією бізнес-моделі до міжнародного середовища. Масштабування постає не лише інструментом комерційного зростання, а й важливим чинником досягнення сталого розвитку, розширення соціального впливу та формування глобальної цінності бізнесу.