Роль цифрових інновацій у забезпеченні стійкості та трансформаційної спроможності підприємств в Україні - Заяць , Андрій Іванович; Буга, Олександр Русланович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Сучасні економічні реалії, що характеризуються високою динамікою технологічного прогресу, посиленням глобальних проблем та політичною нестабільністю, вимагають від підприємств адаптації до мінливих умов та управління ризиками. Відповідно постає необхідність визначення ролі цифрових інновацій у забезпеченні стійкості та трансформаційної спроможності підприємств. Мета дослідження – дослідити роль цифрових інновацій у створенні стійких бізнес-моделей та трансформаційної спроможності підприємств в Україні, а також визначити основні виклики й бар’єри, що стоять на шляху до їх ефективного впровадження. Методи дослідження. У процесі здійснення дослідження було використано ряд наукових методів: теоретичного узагальнення та групування (для характеристики основних елементів цифрової економіки, а також визначення змісту етапів реалізації цифрових інновацій підприємствами); формалізації, аналізу та синтезу (для побудови діаграми кількісті підприємств, які мають доступ до мережі Інтернет та частки кількості підприємств, які використовують фіксований доступ до мережі Інтернет); логічного узагальнення результатів (формулювання висновків). Результати дослідження. У науковій статті розкрито роль цифрових інновацій у забезпеченні стійкості та трансформаційної спроможності підприємств. Розглянуто вплив цифрових інновацій на економічні показники розвитку промислового виробництва. Визначено основні елементи цифрової економіки (Blockchain, інтернет речей (IoT), промисловий інтернет речей (IIoT), Big data, цифрова платформа, кіберфізична система (CPS), «розумна» фабрика, машинне навчання, цифрова розробка та симуляція). Проведено порівняльний аналіз визначення поняття цифрових інновацій з точки зору процесу та результату. Представлено класифікацію цифрових інновацій (інновації цифрових продуктів, інновації цифрових процесів, інновації цифрової організації та інновації цифрової бізнес-моделі). Визначено етапи реалізації цифрових інновацій підприємствами. З’ясовано вплив інноваційних цифрових продуктів на створення нових цінностей для клієнтів і покращення динамічних можливостей підприємств. Ефективне використання цифрових ресурсів у поєднанні з розвитком людського капіталу, сильною корпоративною культурою та зовнішнім партнерством дозволяє організаціям успішно функціонувати в умовах нестабільності. Обґрунтовано фактори конкурентоспроможності підприємств відносно цифрових інновацій у забезпеченні стійкості та трансформаційної спроможності підприємств. Висновки. Впровадження новітніх цифрових технологій, таких як хмарні обчислення, штучний інтелект, аналітика великих даних та інтернет речей, дозволяє підприємствам більш ефективно управляти ресурсами, оптимізувати бізнес-процеси та покращувати комунікацію з клієнтами. Запровадження цифрових інновацій сприяє розвитку підприємств в умовах нестабільності, підвищує їх адаптивність та дозволяє формувати нові стратегії розвитку, що відповідають глобальним тенденціям та локальним потребам українського ринку.