Штучний інтелект у стратегічному менеджменті та управлінському обліку: вплив на створення вартості підприємства - Балабуха, Катерина Євгенівна; Чала, Олена Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті розкрито роль штучного інтелекту у стратегічному менеджменті та управлінському обліку підприємств як чинника підвищення ефективності управління та створення їхньої економічної вартості. Метою статті є дослідження впливу технологій штучного інтелекту на розвиток системи стратегічного управління та управлінського обліку в умовах цифрової трансформації та зростання конкурентного тиску. У роботі розглянуто сутність застосування інтелектуальних аналітичних інструментів у процесах планування, бюджетування, контролінгу та прогнозування, визначено основні напрями їх упровадження та вплив на результативність діяльності підприємств. Особливу увагу приділено використанню алгоритмів машинного навчання, систем бізнес-аналітики та автоматизованих платформ підтримки управлінських рішень, що забезпечують підвищення адаптивності та гнучкості управлінських систем. Методи дослідження базуються на поєднанні теоретичного аналізу наукових джерел, систематизації сучасних управлінських практик, а також порівняльного аналізу досвіду впровадження штучного інтелекту на вітчизняних і зарубіжних підприємствах. Застосовано методи системного, структурно-функціонального, економічного та аналітичного аналізу для виявлення взаємозв’язку між рівнем цифрової зрілості підприємства, ефективністю управлінського обліку та процесами формування вартості. Дослідження здійснювалося на основі узагальнення фінансово-економічних показників діяльності підприємств реального сектору економіки за 2021–2024 роки. Результати дослідження засвідчили, що впровадження штучного інтелекту сприяє підвищенню обґрунтованості стратегічних рішень, оптимізації витрат, зростанню продуктивності праці та зниженню управлінських ризиків. Використання інтелектуальних систем прогнозування, автоматизованого аналізу витрат і формування управлінської звітності забезпечує підвищення прозорості бізнес-процесів та результативності корпоративного управління. Водночас виявлено низку обмежень, пов’язаних із високими інвестиційними витратами, дефіцитом кваліфікованих кадрів і ризиками кібербезпеки. Висновки свідчать, що інтеграція технологій штучного інтелекту в систему стратегічного менеджменту та управлінського обліку є важливим напрямом формування довгострокової конкурентоспроможності та зростання вартості підприємств. Ефективне використання інтелектуальних інструментів забезпечує підвищення якості управління, зміцнення інвестиційної привабливості та стійкості бізнесу. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення галузевих моделей оцінювання ефективності впровадження штучного інтелекту в управлінські системи.