Методичні підходи до оцінювання цифрової зрілості екосистеми онлайн сервісів фінансових установ з використанням інструментів штучного інтелекту - Козьменков, Михайло (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Актуальність дослідження зумовлена переходом організацій від фрагментарної цифровізації окремих процесів до формування комплексних екосистем онлайн сервісів, управління якими потребує системної діагностики рівня цифрового розвитку. Мета статті полягає в обґрунтуванні та розробленні методичних підходів до оцінювання цифрової зрілості екосистеми онлайн сервісів фінансових установ із використанням інструментів штучного інтелекту. Методи дослідження ґрунтуються на системному, структурному та порівняльному підходах, а також методах узагальнення наукових концепцій цифрової трансформації, цифрової зрілості та екосистемного управління. Для формування інтегральної оцінки цифрової зрілості використано метод зваженої агрегації показників. Роль інструментів штучного інтелекту розглянуто в контексті автоматизації аналітичних процедур і підтримки управлінських рішень. Результати дослідження полягають у розробленні структурного підходу до оцінювання цифрової зрілості екосистеми онлайн сервісів фінансових установ, який охоплює технологічну, аналітичну, організаційно-управлінську, клієнтоорієнтовану та екосистемну складові. Запропоновано інтегральний індекс цифрової зрілості екосистеми онлайн сервісів і рівневу градацію її розвитку. Обґрунтовано роль інструментів штучного інтелекту в автоматизації оцінювання, аналізі даних, виявленні закономірностей та формуванні прогностичних оцінок. Висновки. Запропонований методичний підхід забезпечує комплексне оцінювання цифрової зрілості екосистеми онлайн сервісів фінансових установ і може бути використаний як інструмент управлінської діагностики, стратегічного планування та підвищення конкурентоспроможності в умовах цифрової трансформації та невизначеності.