Проблеми і рішення концептуальних аспектів управління якості освіти - Гудима, Ольга Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою статті є теоретичне обґрунтування проблем і рішень концептуальних аспектів управління якості освіти, аналіз різних видів моніторингових досліджень значення поняття «керівництво - викладачі - студенти», виявлення важливості формування культури якості як спільної цінності та колективної відповідальності суб’єктів освітнього процесу. В статті використано поширені наукові методи дослідження, зокрема: аналіз і логічне узагальнення – в підборі матеріалів для дослідження, вивчення артефактів для створення практичних рекомендацій про формування та проведення управління якості освіти для сталого розвитку та демонстрації результатів; нормативний метод – для відображення управління якістю освіти на нормативно-законодавчому рівні державних та європейських стандартів, стратегічний аналіз – для оцінки стратегічного напрямку європейських ініціатив відносно формування та розвитку управління якості освіти в галузі сталого розвитку закладів вищої освіти. Висока якість освіти традиційно пов’язана з викладанням основних природничих наук, а також з гармонійним поєднанням професійних і прикладних елементів. Український ринок праці щосили намагається скоротити базову теоретичну підготовку на користь більш прикладних знань, навичок і здібностей. Значна частина університетської спільноти прагне досягти розумного балансу теоретичних та прикладних елементами програм вищої освіти. У концептуальному плані виділено загальні аспекти управління якістю освіти. Болонська реформа породила проблему забезпечення порівнянної якості вищої освіти в Україні. Як системо утворюючий початок забезпечення та управління якістю обговорюється значення поняття «керівництво - викладачі - студенти». Показано важливість формування культури якості як спільної цінності та колективної відповідальності суб’єктів освітнього процесу. Надано рекомендації щодо посилення студенто-орієнтованого навчання, підвищення ефективності соціального партнерства між університетами та роботодавцями, зменшення бюрократії у вищій освіті.