Оптимізація процесів ухвалення стратегічних управлінських рішень засобами бізнес-аналітики реального часу - Антохов, Андрій Анатолійович; Воронкова, Алла Анатоліївна; Свирид, Іванна Євгенівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Динамічність ринкового середовища, стрімке зростання обсягів даних та ускладнення управлінських структур змушують переглянути підходи до стратегічного планування. Традиційні інструменти більше не забезпечують належної швидкості реагування на зміни зовнішніх і внутрішніх чинників. За таких умов особливого значення набуває аналітика в реальному часі, що інтегрує актуальні дані в управлінські процеси на всіх рівнях. Метою дослідження є визначення ефективних процедур інтеграції потокової аналітики в корпоративне управління для підвищення обґрунтованості вибору стратегічних альтернатив. Методологічну основу становлять системний підхід, структурно-функціональний аналіз, методи порівняння й узагальнення, а також інструменти візуалізації даних. Результати. У дослідженні уточнено зміст процедур формування стратегічних рішень в умовах цифрової трансформації підприємств. Доведено доцільність інтеграції потокової аналітики в систему корпоративного управління як механізму, що скорочує час обробки даних та знижує рівень невизначеності. Схарактеризовано основні передумови впровадження аналітичних платформ: від технічної узгодженості цифрової інфраструктури до розвитку культури роботи з даними. Доведено, що застосування інструментів оперативної аналітики не лише підвищує прозорість управлінських процедур, покращує координацію між структурними підрозділами, а й зміцнює адаптивність підприємства до ринкових змін. Висновки. Удосконалення процесів формування довгострокових управлінських рішень на основі аналітичної підтримки в режимі реального часу забезпечує підвищення якості управління та зміцнення конкурентних позицій підприємства. Реалізація запропонованих підходів формує підґрунтя для переходу до проактивної моделі управління, орієнтованої на своєчасне виявлення ризиків і можливостей розвитку.