Управління цифровою трансформацією системи охорони здоров’я: український кейс - Єфіменко, Аліна Юріївна; Майборода, Тетяна Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Метою статті є дослідження процесу цифрової трансформації системи охорони здоров’я України, досягнень та проблем впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у медичній сфері. Запропоновано концептуальну схему цифрової трансформації системи охорони здоров’я, що включає визначення цифровізації охорони здоров’я, етапи цифрової трансформації, моделі та підходи, а також вплив цифровізації на бізнес-процеси. У роботі проаналізовано ключові цифрові інструменти, що застосовуються в Україні, зокрема електронні медичні записи, електронні рецепти, телемедичні консультації та аналітичні платформи для управління даними пацієнтів та ресурсами закладів охорони здоров’я. Окремо розглянуто національні ініціативи, такі як програма eHealth Ukraine та платформа «Дія.Здоров’я». Визначено їх вплив на доступність медичних послуг, ефективність лікування та оптимізацію адміністративних процесів. У роботі виділено основні бар’єри цифрової трансформації (зовнішніх та внутрішніх загроз), зокрема недосконале законодавство щодо захисту даних та електронної медицини, кіберзагрози та атаки на інформаційні системи, недостатня інтеграція ІТ-систем у бізнес-процеси та відсутність стратегічного планування цифровізації у закладах охорони здоров’я. Наголошено на важливості інтегрованого підходу, що поєднує підвищення якості надання медичних послуг, покращення управління ресурсами, підвищення рівня прозорості процесів та надання рівного доступу пацієнтів до сучасних цифрових сервісів. Результати дослідження можуть бути використані для планування подальшої цифровізації української системи охорони здоров’я, підвищення ефективності управління медичними ресурсами, розширення доступу до медичних послуг у віддалених та сільських регіонах, а також для формування стратегії інтеграції сучасних цифрових технологій у медичну практику та управління.