Цифрові технології та штучний інтелект у сучасному маркетингу в Україні: виклики та перспективи - Карпенко, Віталій Леонідович; Шиш, Анатолій Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою дослідження є аналіз впливу цифрових технологій та штучного інтелекту на сучасний маркетинг в Україні, а також виявлення основних викликів і перспектив їхнього застосування. Увага зосереджена на аналізі маркетингових стратегій українських компаній, сучасних тенденцій використання цифрових інструментів, а також на дослідженні поточного стану впровадження штучного інтелекту в маркетингову діяльність. Проаналізовано можливості штучного інтелекту щодо оптимізації маркетингових процесів, підвищення ефективності компаній та покращення взаємодії з клієнтами. Методологічною основою дослідження став комплексний підхід, що поєднує аналіз наукової літератури, статистичних даних та емпіричних досліджень. Крім того, у рамках дослідження було проаналізовано використання великих даних (Big Data), алгоритмів машинного навчання, персоналізації контенту та інших рішень на основі штучного інтелекту для підвищення ефективності маркетингових кампаній, таргетування, аналітики та оптимізації клієнтського досвіду. Результати дослідження показали, що переваги штучного інтелекту, такі як можливість швидкого аналізу великих масивів даних, автоматизація рутинних завдань, персоналізація пропозицій та підвищення ефективності комунікації з клієнтами, дозволяють маркетологам здійснювати точніше прогнозування і швидше адаптуватися до змін на ринку. У дослідженні розглянуто приклади успішного застосування штучного інтелекту на прикладі таких компаній, як Нова Пошта, ПриватБанк, Rozetka та інші. Окремо акцентовано увагу на ризиках, з якими зіштовхуються українські компанії при впровадженні цифрових технологій у свої маркетингові стратегії, зокрема, складнощах інтеграції систем, необхідності постійного навчання, а також загрозах безпеці та конфіденційності даних. Висновки дослідження свідчать про значний потенціал впровадження штучного інтелекту в маркетингову діяльність компаній, оскільки це дозволяє бізнесу оперативніше реагувати на нові ринкові тенденції та ефективніше залучати нових клієнтів. Завдяки можливостям аналізу великих обсягів даних та автоматизації процесів, штучний інтелект сприяє підвищенню точності таргетування, персоналізації рекламних повідомлень і вдосконаленню стратегії взаємодії з клієнтами. Попри значні досягнення в цій галузі, питання впровадження штучного інтелекту в маркетингову діяльність компаній ще не є повністю висвітленим у наукових дослідженнях. Особливої уваги заслуговують перспективи подальшого дослідження таких аспектів, як етичні питання використання ШІ, вплив штучного інтелекту на конкурентоспроможність малого та середнього бізнесу, а також розробка нових методик для оцінки ефективності впроваджених ШІ-рішень у маркетингу. Вивчення цих питань сприятиме кращому розумінню того, як штучний інтелект може бути максимально корисним для бізнесу в умовах динамічного ринкового середовища.