Особливості управління економічною безпекою підприємства в кризових умовах - Кульчицький , Іван Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою дослідження є обґрунтування особливих характеристик економічної безпеки підприємства в кризових умовах та встановлення впливу воєнного стану на управління безпекою суб’єктів господарювання. Методи. Для реалізації поставленої мети дослідження було використано такі методи: критичний аналіз наукових джерел – для обґрунтування особливостей економічної безпеки в умовах кризи; метод синтезу – для аналізу впливу воєнного стану на економічну безпеку підприємства; табличний метод – для наочної візуалізації отриманих досліджень; метод наукового абстрагування – для обґрунтування і узагальнення особливостей управління економічною безпекою підприємства в кризових умовах. Результати. Установлено, що забезпечення якісного управління економічною безпекою в умовах кризи є одним із головних завдань функціонування суб’єкта господарювання. Зазначено, що для конкурентоспроможності та фінансової стійкості підприємство повинно організувати управління економічною безпекою з дотриманням низки принципів – системності, безперервності, попередження, оптимальності, ієрархічності та ефективності. В статті обґрунтовано, що система управління економічною безпекою підприємства будується на функціонуванні ключових підсистем, таких як організаційно-управлінська, інформаційно-аналітична, нормативно-правова, моніторингово-контрольна. На основі досліджень з’ясовано, що основними складовими економічної безпеки підприємства в умовах воєнного стану є фінансова, інформаційна, правова, репутаційна та логістична компоненти, також беруться до уваги безпека персоналу та активів. Висновки. Дослідження доводить, що у умовах воєнного стану управління економічною безпекою підприємства має адаптуватися до змін і враховувати певні принципи. Врахування змін стає невід’ємним підґрунтям управління безпекою суб’єкта господарювання. Управління економічною безпекою підприємства в умовах воєнної агресії дозволяє попередити небажані наслідки кризових обставин, надає змогу підприємствам миттєво реагувати зовнішні негативні зміни та забезпечує досягнення їхніх цілей сталого розвитку.