Капіталізація витрат на дослідження та розробки в обліковій політиці інноваційних стартапів - Петруха, Сергій Валерійович; Петруха, Ніна Миколаївна; Каращенко, Вячеслав Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі інноваційної діяльності у формуванні конкурентних переваг підприємств та збільшенням частки витрат на створення інтелектуальних продуктів у структурі їхніх ресурсів. Особливістю діяльності інноваційних стартапів є домінування нематеріальних активів, що формуються в процесі досліджень і розроблення. Водночас високий рівень невизначеності результатів такої діяльності ускладнює облікове відображення витрат і ухвалення рішень щодо їхньої капіталізації. Метою дослідження є обґрунтування підходів до формування облікової політики інноваційних стартапів щодо визнання та відображення витрат на дослідження і розробки, зокрема створення практичних інструментів їхнього облікового забезпечення. У процесі дослідження використано методи узагальнення, систематизації, порівняльного аналізу та логічного моделювання, що дало змогу дослідити нормативні засади обліку витрат на створення нематеріальних активів, визначити особливості їхнього застосування в умовах інноваційної діяльності та сформувати практичні рекомендації. У результаті дослідження розкрито економічну сутність витрат на дослідження та розробки, обґрунтовано підходи до їхнього розмежування за стадіями реалізації інноваційного проєкту. У роботі узагальнено нормативні положення щодо визнання нематеріальних активів та визначено особливості їхнього застосування в умовах діяльності стартапів. Запропоновано систему критеріїв капіталізації витрат з відповідним документальним підтвердженням, що забезпечує підвищення обґрунтованості облікових рішень. Розроблено елементи облікової політики щодо відображення витрат на різних стадіях інноваційного процесу та запропоновано інструменти організації обліку, зокрема класифікацію витрат, реєстр витрат за проєктами та форму картки внутрішньо створеного нематеріального активу. У висновках зазначено, що практична реалізація запропонованих підходів сприяє підвищенню вірогідності фінансової інформації, забезпечує прозорість формування вартості нематеріальних активів та підсилює інформаційне забезпечення управління інноваційною діяльністю підприємства.