Управління продуктивністю крос-функціональних команд в умовах гібридної зайнятості засобами цифрових HR-платформ - Іванько, Анатолій; Джупіна, Галина; Власенко, Дмитро (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Нові форми зайнятості та цифровізація кадрових процесів трансформують підходи до управління бізнесом на всіх рівнях. Актуальність теми зумовлена зростанням координаційної складності організаційної діяльності, посиленням вимог до ефективного використання людського потенціалу та необхідністю інтеграції цифрових інструментів у стратегічне управління персоналом. Поширення генеративних технологій та інформаційних систем управління персоналом змінює структуру професійної значущості працівників, що потребує перегляду підходів до оцінювання, мотивації та розвитку компетентностей. Метою дослідження є формування системної моделі управління результативністю крос-функціональних команд, яка поєднує організаційний контекст, структуру навичок, цифрову прозорість операцій та механізми узгодження цілей у межах сучасної кадрової стратегії. Методологічну основу роботи становлять системний та структурно-функціональний підходи, аналіз міжнародних аналітичних звітів щодо трансформації ринку праці, узагальнення практик цифровізації кадрових процесів, а також концептуальне моделювання багаторівневої архітектури управління продуктивністю. У результаті обґрунтовано модель, що інтегрує організаційні умови діяльності, компетентнісну спроможність персоналу, цифрову аналітику, механізми оцінювання та стимулювання, а також інтегральний показник результативності й залученості. Показано, що ефективність крос-функціональних команд залежить від узгодженості стратегічних цілей, прозорості показників діяльності та гнучкого керування навичками. Висновки. Доведено, що інформаційні системи управління персоналом виконують функцію координаційної інфраструктури, яка забезпечує оптимізацію навантаження, зниження управлінських ризиків і підвищення стійкості продуктивності. Практичне значення результатів полягає в можливості використання запропонованої моделі для побудови системи показників ефективності, удосконалення процедур оцінювання, формування кадрового резерву та впровадження цифрових рішень у сфері управління людським потенціалом.