Ефективність небанківських фінансових установ в ЄС - Фарапонов, Геннадій (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Мета статті полягає в оцінюванні результативності небанківських фінансових установ Європейського Союзу та виявленні змін у структурі фінансового посередництва протягом 2020–2024 років. У центрі уваги перебувають інвестиційні фонди, хедж-фонди, фінансові компанії та інші фінансові посередники, які поступово розширили присутність на ринку капіталу ЄС. Дослідження зосереджено на динаміці активів, участі небанківського сектору у фінансуванні нефінансових підприємств, а також на зміні структури інвестиційних портфелів. Методологічну основу дослідження становить поєднання структурного, порівняльного та динамічного аналізу. Для обробки емпіричних даних використано економіко-статистичний підхід, метод групування та аналітичне узагальнення. Інформаційну базу сформовано з показників діяльності небанківських фінансових установ Європейського Союзу за 2020–2024 роки. У дослідженні проаналізовано зміни сукупних активів сектору, обсяги кредитування нефінансових підприємств, динаміку корпоративних боргових інструментів і структуру активів під управлінням. Результати аналізу показали, що сукупні активи небанківських фінансових установ зросли з 37,6 до 48,7 трлн євро. Найвищий приріст зафіксовано у сегменті хедж-фондів, де активи зросли на 50%, а активи інвестиційних фондів збільшилися на 5,1 трлн євро. Частка небанківського фінансування нефінансових підприємств зросла з 16,5% до 21,8%. Обсяг корпоративних облігацій збільшився з 0,9 до 1,6 трлн євро. У структурі інвестиційних портфелів найшвидше зростали вкладення у корпоративні облігації, тоді як портфель акцій зріс до 13,1 трлн євро. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання встановлених тенденцій для вдосконалення регуляторної політики та оцінювання фінансової стійкості небанківського сектору ЄС. Дослідження показало, що розширення цього сегменту супроводжується накопиченням ризиків ліквідності, фінансового левереджу та міжсекторної взаємозалежності. Наукова новизна полягає у поєднанні оцінки активів, кредитної участі та портфельної структури небанківських фінансових установ у межах єдиного аналітичного підходу.