Фінансово-економічні інструменти забезпечення сталого розвитку територіальних громад в умовах децентралізації - Чинько, Роман Тарасович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. У статті досліджено фінансово-економічні інструменти забезпечення сталого розвитку територіальних громад в умовах фіскальної децентралізації та воєнних реалій України. Розкрито зміст поняття «сталий розвиток територіальних громад» як комплексного процесу одночасного економічного зростання, соціального прогресу та екологічної збалансованості на локальному рівні, що передбачає інтеграцію економічних, соціальних та екологічних цілей у локальні стратегії розвитку. Систематизовано податкові, бюджетні, кредитні, інвестиційні, грантові та партнерські інструменти, доступні громадам, та проаналізовано їхню дієвість у контексті реформи децентралізації 2014–2020 рр. Наведено кількісні характеристики дохідної бази місцевих бюджетів за 2024 р., зокрема структуру надходжень від податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку, плати за землю та акцизного збору. Встановлено, що реформа суттєво розширила фінансову автономію місцевих бюджетів, проте створила структурні дисбаланси: надмірну залежність від податку на доходи фізичних осіб, нерівномірний податковий потенціал між міськими та сільськими громадами, обмежений доступ малих громад до кредитних і облігаційних ринків. Проаналізовано вплив повномасштабного вторгнення на фінансову базу громад і антикризові інструменти реагування, включаючи гуманітарну допомогу, перерозподіл бюджетних коштів та донорське фінансування. Запропоновано модель фінансового забезпечення сталого розвитку, побудовану на чотирьох взаємопов’язаних елементах: диверсифікації джерел доходів, стратегічному фінансовому плануванні, розвитку проєктної спроможності та моніторингу результатів за індикаторами Цілей сталого розвитку. Обґрунтовано перспективи використання муніципальних облігацій, державно-приватного партнерства, зелених фінансових інструментів, партисипативного бюджетування та євроінтеграційних механізмів для забезпечення стійкого відновлення громад.