Стратегічне управління інноваційним розвитком підприємства на основі Agilе методики - Сігаєва, Тетяна Євгеніївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Дослідження спрямоване на розробку та концептуальне обґрунтування теоретико-методологічних засад стратегічного управління інноваційною діяльністю підприємств. Головним фокусом є імплементація гнучких (Agile) методологій як ключового інструменту забезпечення стійкості бізнесу в умовах критичної нестабільності середовища, високого рівня ризиків та глобальних трансформацій. Методологічний апарат роботи базується на комплексному поєднанні інструментів наукового пізнання. Застосовано метод теоретичної абстракції та узагальнення для глибокого критичного переосмислення еволюційних змін у парадигмах стратегічного менеджменту. За допомогою структурно-функціонального моделювання ідентифіковано ключові взаємозв’язки між адаптивними підсистемами управління компанією. Порівняльний аналіз дозволив виявити недоліки жорстких ієрархічних структур управління та довести переваги децентралізованої взаємодії. У ході дослідження фундаментально доведено, що класичні детерміновані моделі планування повністю вичерпали свою управлінську дієвість на тлі динамічних кризових явищ, порушення традиційних ланцюгів створення вартості та перманентної макроекономічної невизначеності. Науково обґрунтовано об’єктивну необхідність глибокої інтеграції інструментарію Agile (зокрема, елементів фреймворків Scrum, Kanban та філософії Lean) безпосередньо у стратегічний контур підприємства. На основі аналітичного огляду виявлено прямий кореляційний зв’язок між ступенем організаційної адаптивності компанії та підсумковою комерційною успішністю впровадження як радикальних продуктових, так і поступових процесних інновацій. Встановлено, що перехід до децентралізованого прийняття рішень та фокус на безперервному тестуванні гіпотез дають змогу сформувати дієву концепцію «живої стратегії». Такий підхід гарантує безперервне коригування цілей на основі миттєвого зворотного зв’язку від ринку, що забезпечує адекватне реагування на екзогенні шоки, зміни у логістичних маршрутах чи трансформацію споживчої поведінки без втрати глобального вектору корпоративного розвитку. Застосування розроблених інтегративних положень гнучкого управління надає сучасним компаніям можливість суттєво знизити адміністративні ризики. Перехід до ітеративного планування та емпіричного контролю процесів оптимізує використання обмежених фінансових ресурсів. Запропонована адаптивна модель формує надійний фундамент для посилення конкурентоспроможності, збереження економічної стійкості та стимулювання технологічної модернізації бізнесу під час турбулентних змін