Інтеграція корпоративної культури та системи стратегічного управління підприємства - Котвицька, Наталія Миколаївна; Овсієнко, Наталія Василівна; Шарова, Світлана Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти інтеграції корпоративної культури та системи стратегічного управління підприємства в умовах зростаючої нестабільності та динамічності зовнішнього середовища. Обґрунтовано, що ефективне функціонування та довгострокова конкурентоспроможність підприємств значною мірою залежать від узгодженості стратегічних цілей розвитку з цінностями, нормами та поведінковими установками організації. Доведено, що корпоративна культура виступає важливим нематеріальним ресурсом підприємства, який формує середовище реалізації стратегічних рішень та впливає на результативність управлінських процесів. Проаналізовано сучасні наукові підходи до трактування понять «корпоративна культура» та «стратегічне управління», визначено їх взаємозв’язки та точки перетину у формуванні стратегічної поведінки організації. Розглянуто механізми впливу корпоративної культури на процес розробки та реалізації стратегій підприємства через ціннісний, поведінковий та інституційний виміри. Систематизовано наукові підходи до класифікації типів корпоративної культури з урахуванням їх відповідності різним моделям стратегічного розвитку підприємств. Встановлено, що неузгодженість між задекларованими стратегічними цілями та реально сформованою культурою організації може знижувати ефективність стратегічних змін, викликати опір персоналу та зменшувати результативність управління. Запропоновано концептуальну модель інтеграції корпоративної культури та стратегічного управління, що базується на принципах цілісності, адаптивності та стратегічної узгодженості. Обґрунтовано інструменти практичної реалізації інтеграційного підходу, зокрема культурний аудит організації, стратегічне картографування корпоративних цінностей та використання системи збалансованих показників для оцінювання культурно-стратегічної відповідності. Запропоновані підходи спрямовані на підвищення ефективності стратегічного управління та посилення адаптивності підприємств до змін бізнес-середовища. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою кількісних методів оцінювання рівня інтеграції корпоративної культури та стратегічного управління.