Трансформація реклами у системі маркетингових комунікацій в умовах цифрової економіки - Юрченко, Олександр Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено особливості трансформації реклами у системі маркетингових комунікацій підприємств в умовах цифрової економіки. Проаналізовано теоретичні засади формування реклами із позицій гносеологічного підходу та розкрито їх роль як інструменту передачі маркетингової інформації і формування знань споживачів про товар або бренд. Узагальнено історичний генезис розвитку маркетингових комунікацій від первинних форм інформування у давніх цивілізаціях до сучасних інтегрованих маркетингових комунікацій у цифровому середовищі. Визначено ключові чинники трансформації реклами під впливом цифровізації економіки, серед яких розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, поширення соціальних мереж, використання великих даних та зміна поведінки споживачів. Обґрунтовано сучасні інструменти реклами у цифровому маркетинговому середовищі, зокрема таргетовану рекламу, контент-маркетинг, інфлюенс-маркетинг, програматик-рекламу та використання технологій штучного інтелекту. Доведено, що застосування цих інструментів сприяє підвищенню ефективності маркетингових комунікацій та формуванню персоналізованої взаємодії зі споживачами.