Оптимізація конверсії в електронній комерції засобами нейромережевого прогнозування поведінкових патернів споживачів - Катуніна, Ольга Сергіївна; Остропольська, Євгенія Василівна; Грицук, Юрій Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Зростання обсягів даних і динамічних змін поведінки споживачів вимагає застосування нових методів аналізу та прогнозування, здатних ефективно визначати ймовірність здійснення покупки та формувати персоналізовані рекомендації. Метою дослідження є аналіз можливостей впровадження нейромережевих методів для прогнозування поведінкових патернів споживачів в електронній комерції та оцінювання їхньої ефективності в оптимізації конверсії. У дослідженні використано методи систематизації та узагальнення наукових підходів, структурно-функціонального й системного аналізу, порівняльного аналізу архітектур нейромереж та елементи моделювання та статистичної інтерпретації результатів. Результати. Показано, що застосування нейромереж забезпечує суттєве підвищення точності прогнозування конверсії порівняно з традиційними алгоритмами завдяки врахуванню складних нелінійних залежностей і контекстуальних чинників взаємодії користувача з платформою. Водночас залучення глибоких моделей супроводжується підвищеною складністю впровадження, значними ресурсними витратами та обмеженою інтерпретованістю результатів. Оцінювання переваг та обмежень нейромережевих моделей, зокрема здатності враховувати часові послідовності, локальні й глобальні поведінкові патерни, вимог до обчислювальних ресурсів і якості даних, дало змогу визначити доцільність їхнього використання в конкретних бізнес-сценаріях. Висновки. З’ясовано, що інтеграція різних нейромережевих архітектур у гібридні системи підвищує ефективність прогнозування ймовірності здійснення цільових дій користувачів на платформах електронної комерції, забезпечуючи одночасне врахування структурованих, часових і графових типів даних та складних поведінкових закономірностей. Обґрунтовано, що ефективність прогнозів конверсії користувачів залежить не лише від обраної моделі, а й від організаційної спроможності підприємства: якості підготовки поведінкових і транзакційних даних, належної інфраструктури для навчання й оновлення моделей, та системного моніторингу їхньої роботи в реальному часі. Подальші дослідження доцільно спрямувати на підвищення інтерпретованості прогнозів та розроблення комбінованих методів інтеграції нейромереж з економетричними та каузальними підходами.