Облікова політика як інструмент формування управлінської звітності (Management Accounting) у державному секторі - Смірнова, Ірина Володимирівна; Смірнова, Надія Володимирівна; Олейніченко, Денис Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі управлінської інформації у системі публічного управління за умов обмеженості бюджетних ресурсів, посилення вимог до прозорості діяльності державних установ і цифрової трансформації управлінських процесів. Водночас у державному секторі України управлінська звітність не має чіткого нормативного закріплення, що зумовлює фрагментарність інформаційного забезпечення управлінських рішень та обмежує аналітичний потенціал фінансової і бюджетної звітності. Метою статті є обґрунтування ролі облікової політики як інструменту формування системи управлінської звітності в державному секторі та розроблення методичних підходів до її інтеграції із внутрішньою управлінською аналітикою. Методологічну основу дослідження становлять методи наукового абстрагування, аналізу та синтезу, порівняльного аналізу, системного підходу, узагальнення і структурно-логічного моделювання. У процесі дослідження використано нормативно-правові акти у сфері бухгалтерського обліку та звітності в державному секторі, матеріали наукових публікацій, а також аналітичні дані фінансової і бюджетної звітності установ державного сектору. У результаті дослідження систематизовано джерела формування управлінської звітності в установах державного сектору та обґрунтовано механізм їх інтеграції у межах облікової політики. Встановлено, що саме облікова політика забезпечує трансформацію регламентованої фінансової і бюджетної інформації в управлінсько-орієнтовані показники шляхом визначення аналітичних розрізів, методів оцінки, внутрішніх форм узагальнення та порядку інформаційної деталізації. Запропоновано модель використання форм фінансової і бюджетної звітності в системі управлінської аналітики та розроблено концепцію спеціального додатка до облікової політики, спрямованого на регламентацію внутрішньої управлінської звітності. Практична цінність отриманих результатів полягає в можливості використання запропонованих підходів у діяльності установ державного сектору для стандартизації управлінських звітів, підвищення узгодженості інформаційних потоків, посилення контролю над використанням бюджетних коштів та обґрунтування управлінських рішень.