Управління залученістю: роль цілі, автономії та професійної ідентичності - Єфімчук, Юлія Володимирівна; Скочко, Ольга Віталіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджується вплив управлінських практик на задоволеність роботою та організаційну прихильність працівників. Порівняльний аналіз ролей у сфері інформаційних технологій і роздрібної торгівлі виявляє різні трудові моделі та відмінні рівні плинності кадрів. Показано, що такі чинники, як змістовність праці, автономія та задоволеність роботою, суттєво впливають на рішення працівників залишатися в організації або змінювати місце роботи. Об’єктом дослідження є посади, для яких характерні високі рівні плинності та професійного виснаження. Для порівняння було застосовано різні методи. У роздрібній торгівлі проведено благодійну кампанію зі збору пожертв і коротке опитування з метою з’ясування, чи сприймають працівники свою діяльність як значущу та узгоджену з власними цінностями. В ІТ-секторі проаналізовано практики залучення персоналу в стартапах і великих корпораціях з фокусом на автономію в прийнятті рішень, визнання професійної експертності, психологічну безпеку, можливості навчання, інтенсивність навантаження та баланс між роботою і приватним життям. Розглянуто як молоді, так і зрілі ІТ-компанії, без зосередження на єдиній управлінській стратегії. Отримані результати свідчать, що чинники залученості істотно варіюються залежно від типу роботи та галузі. У роздрібній торгівлі соціально значущі ініціативи формують відчуття особистого внеску й посилюють зв’язок працівника з організацією, однак не завжди автоматично призводять до зростання задоволеності, відвідуваності чи якості обслуговування. В ІТ-компаніях залученість істотно зростає за умов надання автономії, можливостей для навчання, психологічної безпеки та визнання професійних здібностей. Надмірний управлінський контроль у великих корпораціях знижує рівень залученості, тоді як перевантаження в стартапах може стримувати креативність і посилювати плинність кадрів. Зроблено висновок, що забезпечення стійкої задоволеності та утримання персоналу потребує диференційованого підходу до управління. Універсальні управлінські рішення є недостатніми. У роздрібному секторі ініціативи, засновані на змістовності праці, мають поєднуватися з чітким проєктуванням ролей і операційною підтримкою. В ІТ-секторі управлінцям доцільно підтримувати свободу прийняття рішень, визнання експертності, психологічну безпеку та довгострокову релевантність навичок, водночас контролюючи навантаження та обмежуючи мікроменеджмент. Такі підходи сприяють підвищенню утримання працівників і довгостроковій результативності організацій.