Глобальна діджиталізація як драйвер розвитку цифрового маркетингу підприємств - Дуляба, Наталія Іванівна; Іваницький, Ігор Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. У статті досліджено роль глобальної діджиталізації як ключового драйвера розвитку цифрового маркетингу підприємств в умовах трансформації сучасного бізнес-середовища. Метою дослідження є обґрунтування впливу глобальної діджиталізації на ефективність цифрового маркетингу підприємств та визначення ключових факторів його розвитку. Для досягнення поставленої мети використано комплекс методів дослідження, зокрема контент-аналіз наукових джерел для систематизації теоретичних підходів, порівняльний аналіз для зіставлення вітчизняних і зарубіжних концепцій, а також кореляційно-регресійний аналіз для оцінювання взаємозв’язку між рівнем діджиталізації та ефективністю цифрового маркетингу. У результаті дослідження встановлено, що глобальна діджиталізація зумовлює трансформацію маркетингової діяльності підприємств шляхом переходу до інтегрованих цифрових систем управління взаємодією зі споживачами. Визначено, що середній рівень діджиталізації підприємств становить 0,63, а ефективність цифрового маркетингу характеризується середнім значенням інтегрального показника 0,58. Доведено наявність сильного прямого зв’язку між рівнем діджиталізації та ефективністю цифрового маркетингу (r = 0,78), що підтверджує визначальну роль цифрових технологій у підвищенні результативності маркетингової діяльності. Встановлено, що найбільший вплив на ефективність мають аналітика даних (r = 0,81) та персоналізація комунікацій (r = 0,84). Виявлено позитивну динаміку ключових маркетингових показників, зокрема зростання конверсії на 75,0% та ROI на 50,9%, а також зниження вартості залучення клієнта на 29,2%. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному кількісному обґрунтуванні впливу глобальної діджиталізації на ефективність цифрового маркетингу підприємств на основі інтегральних показників та статистичних методів аналізу. Удосконалено підхід до оцінювання результативності цифрового маркетингу шляхом інтеграції ключових показників у єдину аналітичну модель. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання підприємствами для формування ефективних цифрових маркетингових стратегій, оптимізації маркетингових витрат та підвищення конкурентоспроможності в умовах цифрової трансформації економіки.