Роль фінансової звітності у формуванні інформаційного забезпечення оподаткування підприємства - Царук, Наталія Георгіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Мета. Дослідження ролі фінансової звітності у формуванні інформаційного забезпечення оподаткування підприємства, обґрунтування її значення як джерела достовірної та прозорої інформації у розкритті податкових зобов’язань та визначенні напрямів підвищення її аналітичного потенціалу звітних елементів в процесі оподаткування. Методи: Застосовано системний, порівняльний та аналітичний підходи, методи узагальнення та класифікації, аналіз нормативно-правових актів України, огляд наукових джерел та їх узагальнення. Системний підхід застосовано для розкриття фінансової звітності як цілісного елементу інформаційного забезпечення оподаткування. Аналітичний метод використано для дослідження якісних характеристик і принципів складання фінансової звітності та оцінки їх впливу на формування податкових показників. Нормативно-правовий аналіз дозволив встановити взаємозв’язок фінансової звітності з механізмом формування об’єкта оподаткування та визначити особливості її інтеграції у процедури подання податкової декларації. Результати: Встановлено, що фінансова звітність є ключовим джерелом інформації для формування податкових показників. Її якісні характеристики достовірність, доречність, дохідливість та зіставність забезпечують надійність даних, необхідних для обчислення податкових зобов’язань. Дотримання принципів складання фінансової звітності сприяє коректності визначення фінансового результату та податкових показників. Інтеграція форм та елементів фінансової звітності у Податкову декларацію з податку на прибуток надає правомірності нарахування податків, а стандартизація та відповідність міжнародним нормам створюють умови для підвищення інвестиційної привабливості підприємств. Висновки: Фінансова звітність є ключовим інструментом формування інформаційного забезпечення оподаткування підприємства та нормативно інтегрована у механізм визначення податкових зобов’язань. Якісні характеристики та принципи її формування забезпечують об’єктивність, прозорість, системність і правомірність оподаткування. Використання фінансової звітності у складі податкової підтверджує її статус як обов’язкового й стандартизованого джерела податкової інформації та створює передумови для інтеграції підприємств у міжнародне економічне середовище.