Репутаційний капітал будівельних компаній як результат інвестицій у системи цивільного захисту - Підгорецький, Юрій Юрійович; Самойлов, Олександр Олександрович; Кубанов, Руслан Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Метою статті є дослідження механізму формування репутаційного капіталу будівельних компаній як результату інвестицій у системи цивільного захисту. Автори прагнуть визначити ключові складові цього капіталу, проаналізувати їхній економічний та управлінський ефект, а також узагальнити міжнародний та український досвід у сфері безпеки й репутаційного менеджменту. Особлива увага приділяється тому, як інноваційні технології та соціальна відповідальність трансформуються у стратегічну стійкість компаній. Методи. У процесі дослідження використано комплекс методів, що забезпечив системність та достовірність результатів. Здійснено аналіз і узагальнення наукових джерел, які висвітлюють проблематику репутаційного капіталу та інвестицій у системи цивільного захисту. Порівняльний метод застосовано для зіставлення міжнародного досвіду (європейського та ізраїльського) з українською практикою. Структурно-функціональний аналіз дозволив систематизувати складові репутаційного капіталу та визначити їхній очікуваний ефект. Економіко-управлінський підхід використано для оцінки ефективності інвестицій у безпекові технології, а індуктивно-дедуктивний метод забезпечив поєднання практичних прикладів із узагальненими висновками, що надало дослідженню логічної цілісності. Результати. Дослідження показало, що репутаційний капітал будівельних компаній формується на перетині технічних, економічних та соціальних чинників. Визначено його ключові складові: якість і безпека будівельних проєктів, інноваційність та технологічність, економічна ефективність, соціальна відповідальність, довіра партнерів та інвесторів, ринкова репутація, комунікаційна відкритість і довгострокова стратегія розвитку. Кожна складова має власний очікуваний ефект – від формування довіри клієнтів до залучення інвестицій та зміцнення фінансової стабільності. Інвестиції у системи цивільного захисту розглядаються не лише як технічна вимога, а як стратегічний інструмент формування довіри та конкурентоспроможності. Практичні приклади європейських та українських компаній підтверджують, що впровадження сучасних безпекових технологій (IoT-сенсори, «smart building» рішення, роботизовані системи) сприяє підвищенню ринкової вартості бренду та довгостроковій стійкості бізнесу. Висновки. Репутаційний капітал будівельних компаній є нематеріальним активом, що має вирішальне значення для їхнього розвитку та стійкості в умовах глобальної конкуренції. Інвестиції у системи цивільного захисту виступають ключовим чинником його формування, адже вони поєднують технічну надійність, інноваційність та соціальну відповідальність. Узагальнені результати свідчать, що саме комплексний підхід до управління безпекою та прозорості діяльності забезпечує довіру клієнтів, партнерів та інвесторів. Водночас залишаються невирішені аспекти – кількісне вимірювання репутаційного капіталу, адаптація міжнародних практик до українських реалій та оцінка довгострокових ефектів від інтеграції безпекових рішень у корпоративну стратегію. Це визначає перспективи подальших досліджень і формування практичних рекомендацій для розвитку будівельної галузі.