Цифрова трансформація в системі менеджменту підприємств: виклики та перспективи - Кіндрат, Олена Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. В умовах цифрової трансформації економіки система менеджменту підприємств зазнає суттєвих змін, що зумовлено активним упровадженням сучасних цифрових технологій у процеси управління. Метою статті є дослідження викликів та перспектив цифрової трансформації в системі менеджменту підприємств в умовах формування політики сталого розвитку. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що на сьогодні особливо актуальним є формування нових підходів націлених на визначення теоретичних та концептуальних аспектів науково обґрунтованих рекомендацій щодо обґрунтованого вибору цифрових технологій, які сприяють підвищенню ефективності управління, забезпечують оперативність прийняття рішень і формують передумови для розвитку адаптивних управлінських систем. Обґрунтовано необхідність розвитку трансформації цифрового менеджменту підприємств на основі поглиблення цифрової трансформації економіки, зростання ролі даних у прийнятті управлінських рішень та необхідністю підвищення адаптивності підприємств до динамічних змін зовнішнього середовища. Поглиблено наукове розуміння ролі трансформації цифрових технологій у системі менеджменту підприємств, які виступають системоутворюючим елементом сучасного менеджменту. Запропоновано перспективи розвитку цифрового менеджменту підприємств на основі інтеграції інформаційних ресурсів, автоматизації управлінських процесів і використанні інтелектуальних систем підтримки управлінських рішень. Висновки. Цифрові технології виступають системоутворюючим елементом сучасного менеджменту, забезпечуючи інтеграцію управлінських процесів, підвищення обґрунтованості управлінських рішень та розвиток адаптивних організаційних структур, що суттєво трансформує традиційні функції менеджменту - планування, організацію, мотивацію, координацію та контроль, підвищуючи оперативність управлінських рішень і гнучкість підприємств у динамічному ринковому середовищі.