Вплив економічної нестабільності на ефективність системи обліку і аудиту в Україні - Уманська, Вікторія Григорівна; Дроздова, Олена Геннадіївна; Смірнова, Ірина Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Економічна нестабільність, викликана війною, глобальними кризами та регіональними економічними проблемами, суттєво впливає на функціонування систем обліку і аудиту в Україні. Актуальність дослідження полягає в необхідності адаптації методів аудиту до сучасних викликів, пов’язаних із постійними змінами у фінансовому середовищі та законодавстві, що впливає на точність, прозорість і об’єктивність аудиторських перевірок. Метою статті є вивчення впливу економічної нестабільності на облікові та аудиторські практики в Україні, визначення основних проблем у цій сфері та розроблення рекомендацій щодо вдосконалення управління ризиками. Для досягнення мети використано комплексний підхід, що передбачає аналіз теоретичних засад, методологій оцінювання ризиків та практичних аспектів адаптації аудиторських процедур. Застосовано методи порівняльного аналізу, системного підходу та сценарного моделювання. Результати дослідження показали, що основними проблемами в аудиті залишаються постійні законодавчі зміни, асиметрія інформації між аудиторами та клієнтами, обмежений доступ до перевіреної інформації й зростання рівня шахрайства у фінансовій звітності. Виявлено, що впровадження цифрових інструментів, зокрема автоматизованих систем для оцінювання ризиків і обробки великих даних, дає змогу значно підвищити точність і прозорість облікових процесів. З ’ ясовано , що застосування таких технологій сприяє зменшенню небезпеки викривлення даних та підвищенню оперативності аудиторських процедур. Серед основних висновків дослідження виокремлено необхідність упровадження централізованих інформаційних платформ, підвищення кваліфікації аудиторів у використанні цифрових технологій та перегляду нормативних вимог до аудиту в умовах нестабільності. Запропоновані рекомендації стосуються розроблення стандартів для оцінювання нетипових операцій, механізмів контролю за відповідністю міжнародним стандартам, а також запровадження законодавчих санкцій за порушення аудиторських процедур. Перспективи подальших досліджень передбачають інтеграцію міжнародного досвіду в аудиторську діяльність України, створення інноваційних моделей управління ризиками, а також аналіз впливу цифрових технологій на прозорість і якість фінансової звітності. Реалізація цих ініціатив сприятиме створенню стійкої системи обліку та аудиту, що відповідає сучасним викликам економічного середовища.