Вплив діджиталізації на формування систем менеджменту будівельних підприємств - Дуляба, Наталія Іванівна; Жишко, Роман Ростиславович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретико-методичні засади формування систем менеджменту будівельних підприємств в умовах діджиталізації економіки. Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення ефективності управління в умовах зростаючої складності бізнес-процесів, цифрової трансформації та посилення конкуренції у будівельній галузі. Метою дослідження є обґрунтування підходів до формування діджиталізованої системи менеджменту будівельного підприємства на основі адаптації процесно-структурованого підходу до сучасних умов функціонування. Методи дослідження базуються на використанні системного, процесного, функціонального та ситуаційного підходів, а також методів аналізу, синтезу, узагальнення наукових джерел і моделювання управлінських процесів. Теоретичною основою дослідження є сучасні концепції цифрової трансформації та процесно-структурованого менеджменту. Результати дослідження полягають у розробленні діджиталізованої моделі системи менеджменту будівельного підприємства, яка охоплює всі етапи управлінського процесу: стратегічне планування, проєктування бізнес-процесів, управління персоналом, реалізацію управлінських рішень та цифровий контроль. Визначено, що ключовою особливістю сучасної системи менеджменту є інтеграція цифрових технологій (ERP, BPM, BIM, HRM-систем, аналітичних платформ) у всі функціональні підсистеми управління. Обґрунтовано, що застосування таких інструментів забезпечує підвищення прозорості бізнес-процесів, оперативності прийняття управлінських рішень, ефективності використання ресурсів та адаптивності підприємства до змін зовнішнього середовища. Висновки. Доведено, що діджиталізація систем менеджменту є ключовою передумовою підвищення конкурентоспроможності будівельних підприємств. Запропонований підхід дозволяє сформувати інтегровану цифрову архітектуру управління, яка забезпечує узгодженість функціональних підсистем, оптимізацію бізнес-процесів та підвищення результативності діяльності. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання для впровадження сучасних систем менеджменту на підприємствах будівельної галузі.