Розвиток інноваційного потенціалу підприємств у контексті конвергенції національної та міжнародної моделей інноваційного розвитку як основи модернізації економіки України - Кошовий, Богдан-Петро Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено розвиток інноваційного потенціалу підприємств у контексті конвергенції національної та міжнародної моделей інноваційного розвитку як передумови модернізації економіки України. Проаналізовано структуру інноваційного потенціалу підприємства через призму ресурсної теорії та концепції динамічних здатностей, виокремлено кадровий, технологічний, фінансовий, організаційний та інформаційний компоненти. Розкрито типологію моделей інноваційного розвитку за роллю держави та стратегією технологічного оновлення, досліджено механізми конвергенції національних і міжнародних підходів до інноваційної діяльності. Ідентифіковано п’ять каналів впливу конвергенції на інноваційний потенціал підприємств: нормативний, конкурентний, інвестиційний, мережевий і кадровий. На основі даних European Innovation Scoreboard 2025 та Global Innovation Index 2024 проведено діагностику інноваційного стану підприємств в Україні, що засвідчила наявність значного людського капіталу та конкурентних ІКТ-сегментів за одночасного критичного інституційного обмеження, яке знижує віддачу від наявних ресурсів. Запропоновано авторську концепцію трирівневої стратегічної конвергенції, що охоплює: інституційний рівень (євроінтеграційний якір як механізм зниження невизначеності та підвищення довіри), мезорівень (секторальний та регіональний апгрейд через кластери, участь у глобальних ланцюгах вартості та смарт-спеціалізацію) і мікрорівень (організаційна модернізація підприємств через системи інноваційного менеджменту, відкриті інновації й розвиток динамічних здатностей). Обґрунтовано, що модернізація економіки є кумулятивним результатом масового нарощування інноваційного потенціалу підприємств, які змінюють технологічну структуру, конкурентоспроможність і стійкість країни. Окреслено перспективи подальших досліджень.