Парадигма демократичного та партнерського управління в закладах вищої освіти - Литвинов, Олексій Миколайович; Шевченко, Ірина Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: У статті досліджено парадигму демократичного та партнерського управління в закладах вищої освіти в умовах трансформації сучасного освітнього простору. Обґрунтовано, що еволюція університету від класичної академічної інституції до багатомісійної організації зумовлює потребу в нових управлінських підходах, здатних забезпечити баланс між академічною автономією, внутрішньою колегіальністю та відкритістю до зовнішньої взаємодії. Метою статті є теоретичне обґрунтування парадигми демократичного та партнерського управління університетом нового типу. Використано загальнонаукові методи аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення та концептуального моделювання. На основі аналізу наукової літератури та еволюції моделей університету визначено, що сучасний університет функціонує як складна інституційна система, яка поєднує риси академічної спільноти, організаційної структури та мережевої екосистеми. Встановлено, що демократичне управління ґрунтується на принципах академічної автономії, колегіальності, прозорості та участі академічної спільноти у прийнятті рішень, тоді як партнерське управління забезпечує інтеграцію університету в систему взаємодії з державою, бізнесом, науковими установами, громадами та міжнародними інституціями. Наукова новизна дослідження полягає в обґрунтуванні концепції університету нового типу як багатомісійної та інституційно складної організації, розвиток якої базується на демократичній участі, партнерській взаємодії та інтеграції в суспільство знань. Зроблено висновок, що демократичне та партнерське управління є ключовою умовою ефективного розвитку закладів вищої освіти в сучасних умовах.