Інтеграція екологічного маркетингу в систему управління аграрним підприємством - Феденко, Давид Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Мета. Метою статті є наукове обґрунтування та розробка концептуальної моделі інтеграції екологічного маркетингу в систему управління аграрними підприємствами для забезпечення їх сталого розвитку, підвищення конкурентоспроможності та системної адаптації до європейських стандартів ESG і принципів «зеленої» економіки в Україні. Методи. Використано комплекс методів: системний аналіз – для дослідження екологічного маркетингу як складової стратегічного менеджменту; структурно-логічне моделювання – для розробки концептуальної моделі; абстрактно-логічний метод та узагальнення – для систематизації підходів і виявлення протиріч у розумінні ролі екологічного маркетингу. Результати. Доведено, що екологічний маркетинг є невід’ємною складовою сталого розвитку та багаторівневим механізмом забезпечення конкурентоспроможності аграрних підприємств. З метою формування нових підходів до управління конкурентоспроможністю агробізнесу на засадах сталого розвитку, у статті розроблено концептуальну модель інтеграції екологічного маркетингу в систему управління аграрним підприємством. Вона містить сім блоків: зовнішнє середовище, стратегічний та операційний рівні управління, маркетингову платформу, комунікаційний блок, систему моніторингу KPI та блок адаптації. Практичне впровадження моделі потребує залучення комплексного інструментарію: екологічної сертифікації, верифікованого екомаркування, цифрових систем простежуваності постачань та звітності ESG. Серед ключових перешкод до її впровадження виокремлено: дефіцит інвестиційних ресурсів, скептичність споживачів та регіональні диспропорції платоспроможного попиту на екопродукцію. Висновки. Концептуальна модель інтеграції екологічного маркетингу демонструє наскрізний характер екологічного маркетингу, який має бути інтегрований у корпоративну стратегію аграрного підприємства, підтримуватись реальними змінами в його операційній діяльності. Лише системний підхід забезпечить поєднання екологічності й економічної ефективності. Перспективи наукових досліджень полягають у практичній апробації моделі та розробці галузевих індикаторів оцінки ефективності інтеграції екологічного маркетингу.