Інтеграційні перспективи розвитку агропродовольчої сфери в контексті соціальної безпеки та зайнятості населення - Гримак, Олег Ярославович; Остафійчук, Артем Григорович; Табацкова, Ганна Вячеславівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Організаційна ізоляція секторів агропромислового комплексу вимагає організаційно-технологічної координації їхньої діяльності з розвитком інтеграції та створенням ефективних інтегрованих структур. Одним із шляхів удосконалення сільськогосподарського виробництва є розвиток інтеграційних процесів в агропромисловому комплексі. Метою статті є дослідження особливостей інтеграційних процесів агропродовольчої сфери в контексті соціальної безпеки та зайнятості населення та їх ефективного розвитку в умовах науково-технічного співробітництва. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що агропродовольча інтеграція - це процес об’єднання незалежних підрозділів в єдиний технологічний комплекс, який базується на зближенні інтересів та зміцненні економічних зв’язків між організаціями, забезпеченні максимізації прибутку, використанні концентрації матеріальних та фінансових ресурсів та спрямований на підвищення конкурентоспроможності, розширення ринків збуту продовольства, сільськогосподарської продукції й сировини та підвищення ефективності виробництва. Опрацьовано наукові підходи до вивчення теоретичних та концептуальних аспектів розвитку інтеграційних процесів агропродовольчої сфери в контексті соціальної безпеки та зайнятості населення для ефективного розвитку інтегрованих відносин між підприємствами та організаціями сільськогосподарського підприємства, які відповідають вимогам ринку Розроблено та обґрунтовано основні варіанти розвитку агропродовольчої інтеграції шляхом забезпечення фізичної та економічної доступності продукції, зміцнення продовольчої безпеки, вдосконалення інноваційних процесів та соціального розвитку сільських територій. Запропоновано основні аспекти агропродовольчої інтеграції, які сприяють модернізації виробництва, зростанню продуктивності праці, розвитку агрологістики, створенню робочих місць, розвитку сільських районів та зростання доходів населення. Висновки. Розвиток інтеграції в агропродовольчій сфері відіграє важливу роль в економіці. Співпраця між агровиробниками та учасниками аграрного сектору дозволяє концентрувати ресурси та створювати ефективні бізнес-структури. Впровадження інтегрованих структур сприяє збільшенню обсягів виробництва та зниженню транзакційних витрат.