Організація контролю якості фінансової та нефінансової звітності як об’єкт аудиту - Наумова, Тетяна Анатоліївна; Акімова, Наталія Сергіївна; Бірченко , Наталія Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Для задоволення потреб управлінського персоналу та зовнішніх користувачів на будь-якому підприємстві формується інформаційна база. Ефективна реалізація функцій управління залежить в свою чергу від якості поданої інформації. У дослідженні акцентовано увагу на удосконаленні методичних підходів до аудиту як інструменту підтвердження якості фінансової та нефінансової звітності підприємств роздрібної торгівлі. Метою дослідження є визначення ролі та значення незалежного аудиту, як інструменту підтвердження якості фінансової та нефінансової інформації в умовах інформаційної економіки. Для підтвердження якості фінансової звітності проведено моделювання як системи аудиту так і його методологічного інструментарію. Методологічною основою роботи є аналіз наукового доробку із вивчення термінології; використано методи асоціацій і аналогій (при моделюванні методики аудиту звітності); деталізації (при визначенні матриці дій з боку управлінського персоналу); узагальнення та систематизації отриманих даних а також схематичні методи (для наочного зображення результатів дослідження). Результати дослідження свідчать, що інформація є узагальнюючим результатом праці відповідної служби, сукупністю даних про стан управляючої та керованої підсистем і зовнішнього середовища. Чим якісніше вхідна інформація, тим вище обґрунтованість і потенційна ефективність управлінських рішень і дій. Виявлено, що недосконалість нормативно-правового забезпечення підвищує ризик прийняття помилкових рішень на підставі фінансової звітності різними її користувачами. Рекомендовано здійснювати моделювання методики аудиту фінансової та нефінансової звітності з урахуванням середовища комунікації, процесу передачі інформації, та користувачів. Висновки доводять необхідність трансформації поглядів щодо якості управління підприємствами роздрібної торгівлі, посилення релевантності аудиторської інформації про якість фінансової звітності, що дозволить уникнути інформаційних ризиків та слугувати основою для забезпечення певного рівня безпеки користувачів.