Формування концепції сталого маркетингу як основи трансформації рекламних комунікацій підприємств харчової галузі - Ковальчук, Світлана Володимирівна; Принько, Дмитро Григорович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Посилення глобальних екологічних та соціальних викликів спонукає до того, що концепція сталого розвитку стає важливим фактором трансформації маркетингової діяльності підприємств. Особливого значення ці процеси набувають у сфері маркетингових комунікацій, які відіграють ключову роль у формуванні споживчої поведінки та просуванні цінностей відповідального споживання. Для підприємств харчової галузі питання інтеграції принципів сталого розвитку у маркетингову діяльність набуває стратегічного значення. Метою статті є обґрунтування теоретичних засад формування концепції сталого маркетингу як основи трансформації рекламних комунікацій підприємств харчової галузі в умовах зростання вимог до екологічної та соціальної відповідальності бізнесу. Методологічну основу становлять загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема системний підхід, методи аналізу і синтезу, узагальнення наукових підходів, порівняльний аналіз та логічне моделювання. Результати дослідження. У статті розкрито сутність концепції сталого маркетингу та її роль у трансформації сучасних рекламних комунікацій. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційних моделей комунікацій до стратегій, що базуються на принципах відповідального споживання, екологічної безпеки та соціальної інклюзивності. Визначено напрями формування ефективних рекламних комунікацій у межах концепції сталого маркетингу, зокрема: прозорість інформації, доказовість екологічних ініціатив, орієнтацію на реальні дії підприємств та інтеграцію принципів ESG у маркетингову діяльність. Доведено, що інтеграція принципів сталого розвитку у рекламні комунікації сприяє підвищенню довіри споживачів до брендів, формуванню позитивної репутації підприємств та посиленню їх конкурентних позицій на ринку. Висновки. У результаті дослідження встановлено, що формування концепції сталого маркетингу є важливим напрямом трансформації рекламних комунікацій підприємств харчової галузі. Використання принципів сталого розвитку у маркетингових комунікаціях сприяє формуванню нових моделей взаємодії підприємств зі споживачами. Реалізація концепції сталого маркетингу потребує системної інтеграції екологічних, соціальних та економічних аспектів у маркетингову діяльність підприємств.