Динаміка венчурного інвестування в інноваційні сектори економіки в умовах глобальної рецесії та невизначеності - Делас, Віталіна Анатоліївна; Носова, Євгенія Анатоліївна; Плєшакова, Наталія Анатоліївна; Рак, Роман Володимирович; Яфінович, Олена Богданівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
В умовах глобальної економічної нестабільності та посилення невизначеності зростає значення венчурного фінансування як інструменту підтримки інноваційного розвитку та структурної трансформації економіки. Попри кризові явища, інноваційна сфера демонструє стійкість, що актуалізує необхідність дослідження змін у динаміці, структурі та результативності венчурного інвестування в інноваційні сектори. Метою дослідження є комплексний аналіз сучасних тенденцій розвитку венчурного фінансування, виявлення його структурних трансформацій та оцінка впливу цих змін на процеси комерціалізації інновацій в умовах глобальної рецесії. Методологічну основу становлять методи узагальнення та систематизації, статистичного та порівняльного аналізу, аналітичного групування, що дозволило дослідити динаміку інноваційних і венчурних показників, оцінити зміни у структурі інвестицій за секторами, регіонами та типами інвесторів. У результаті дослідження встановлено, що інноваційна економіка зберігає позитивну динаміку розвитку навіть в умовах глобальної нестабільності, що забезпечує основу для функціонування венчурного капіталу. Виявлено циклічний характер венчурного фінансування, що проявляється в скороченні обсягів інвестицій після пікового періоду та їх подальшому відновленні. Доведено наявність високого рівня концентрації капіталу, який проявляється в домінуванні високотехнологічних секторів, зростанні масштабів інвестиційних угод та посиленні ролі окремих регіонів. Встановлено трансформацію структури інвесторів, що характеризується зменшенням участі державних і допоміжних організацій (зокрема інституцій, які забезпечують консультаційну, фінансову та організаційну підтримку інвестиційної діяльності) та переорієнтацією інвестиційного фокуса на професійні фонди й інструменти масштабування бізнесу. У висновках зазначено, що ефективність венчурного фінансування зберігається, попри скорочення кількісних параметрів, що підтверджується зростанням доходів інноваційних компаній та розширенням масштабів їх комерціалізації. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості їх використання для формування ефективної інвестиційної політики, орієнтованої на підтримку інноваційних секторів та підвищення результативності венчурного фінансування.