Розвиток персоналу як засіб формування майбутньої кар’єри працівників - Кубіцький, Сергій Олегович; Кубіцький, Юрій Сергійович; Шевченко, Інна Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Сучасні трансформації ринку праці, зростання ролі знань та інтелектуального капіталу, а також підвищення вимог до професійної компетентності працівників актуалізують необхідність формування ефективних систем управління людськими ресурсами. За таких умов особливого значення набуває системний розвиток персоналу, який розглядається як важливий інструмент формування професійної траєкторії працівників та забезпечення їхньої довгострокової конкурентоспроможності. Традиційні підходи до кадрової політики, орієнтовані переважно на виконання поточних функціональних завдань, дедалі менше відповідають потребам організацій у підготовці фахівців, здатних до професійного зростання, адаптації до технологічних змін та виконання складніших управлінських функцій. У зв’язку з цим актуальним стає дослідження механізмів розвитку персоналу як засобу формування майбутньої кар’єри працівників. Метою дослідження є визначення ролі системного розвитку персоналу у формуванні професійної кар’єри працівників та обґрунтування підходів до вдосконалення управління професійним зростанням у сучасних організаціях. Методологічну основу дослідження становлять системний підхід, методи аналізу та узагальнення наукових джерел, структурно-функціональний аналіз, а також метод логічного узагальнення для формування теоретичних висновків і практичних рекомендацій. Результати дослідження дозволили визначити основні складові процесу розвитку персоналу, зокрема професійне навчання, підвищення кваліфікації, наставництво, коучинг, ротацію кадрів та формування індивідуальних траєкторій професійного зростання. Обґрунтовано, що системна інтеграція програм розвитку компетентностей у процес управління людськими ресурсами сприяє підвищенню продуктивності праці, формуванню кадрового резерву та зростанню мотивації працівників до професійної самореалізації. Встановлено, що ефективна політика розвитку персоналу забезпечує узгодження індивідуальних кар’єрних очікувань працівників із стратегічними цілями організації, що сприяє підвищенню результативності діяльності підприємства та його адаптивності до змін зовнішнього середовища. Висновки. Розвиток персоналу виступає ключовим елементом сучасної системи управління людськими ресурсами та важливим чинником формування професійної кар’єри працівників. Реалізація комплексних програм навчання, професійного вдосконалення та планування кар’єрних траєкторій створює передумови для формування висококваліфікованого кадрового потенціалу, підвищення ефективності організаційної діяльності та зміцнення конкурентних позицій підприємств у довгостроковій перспективі.