Оцінка впливу репутаційного менеджменту на діяльність підприємства в умовах розвитку міжнародних відносин - Кошовий, Богдан-Петро Олегович; Далик, Володимир Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. У статті досліджено проблематику оцінки впливу репутаційного менеджменту на діяльність підприємства в умовах розвитку міжнародних відносин. Систематизовано основні методологічні підходи до вимірювання корпоративної репутації, зокрема фінансово-ринковий, рейтинговий, стейкхолдерський та інтегральний, і визначено обмеження кожного з них. Виділено шість ключових каналів впливу репутації на результати діяльності підприємства: канал доходів, що реалізується через можливість встановлення преміальних цін та зростання лояльності споживачів; канал витрат, пов’язаний зі зниженням маркетингових і транзакційних витрат та вартості залученого капіталу; канал стійкості, що полягає у здатності репутації слугувати буфером під час кризових ситуацій; канал інвестиційної привабливості, який визначає можливість залучення прямих іноземних інвестицій; канал партнерських зв’язків у глобальних ланцюгах вартості; та канал кадрового потенціалу, що впливає на залучення й утримання талантів. Обґрунтовано, що жоден із підходів не є універсальним, оскільки кожен має обмеження, пов’язані з ендогенністю, упущеними змінними та зворотною каузальністю. Проаналізовано роль міжнародного контексту як модератора впливу репутації, зокрема ефект «штрафу чужинця», ефект країни-виробника, інституційне середовище та геополітичні фактори. Особливу увагу приділено українським реаліям, де репутаційний менеджмент розвивається переважно реактивно, ESG-звітність перебуває у зародковому стані, а війна 2022 року створила унікальний контекст із поєднанням емоційної премії солідарності та підвищених ризиків «воєнної зони». Запропоновано адаптовану модель оцінки впливу репутації для українських підприємств, яка інтегрує вхідні параметри системності управління, модератори інтернаціоналізації та геополітичного контексту і вихідні показники фінансового, ринкового, кадрового характеру та стійкості. Сформульовано практичні рекомендації щодо впровадження системи моніторингу віддачі від репутаційних заходів як стратегічного інструменту підвищення конкурентоспроможності підприємства на міжнародних ринках.