Роль логістичних платформ у підвищенні конкурентоспроможності аграрних підприємств - Корж, Марина Володимирівна; Шкорина, Ігор Іванович; Краснощок , Валерій Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Сучасний аграрний сектор стикається з численними викликами, зокрема з необхідністю адаптації до швидких змін ринкових умов, зростанням конкуренції та вимогами до зменшення витрат. У таких умовах впровадження логістичних платформ стає важливим інструментом для підвищення ефективності діяльності аграрних підприємств. Мета дослідження полягає у визначенні ключових аспектів впливу логістичних платформ на конкурентоспроможність аграрного сектору. Основна увага приділена інноваційним підходам до управління логістичними процесами, зокрема цифровізації постачань та оптимізації витрат. Для досягнення поставленої мети застосовувалися методи системного аналізу, порівняння, моделювання, а також експертні оцінки. Це дозволило виявити найбільш ефективні практики використання логістичних платформ у сільському господарстві. У ході дослідження встановлено, що інтеграція таких платформ сприяє автоматизації процесів, зниженню ризиків втрат продукції та забезпеченню стабільного доступу до внутрішніх і зовнішніх ринків. Окрім того, автоматизація постачань дозволяє скоротити час доставки, знизити операційні витрати та покращити якість логістичних послуг. Результати дослідження демонструють, що логістичні платформи забезпечують підвищення ефективності використання ресурсів та зміцнюють конкурентні позиції підприємств на ринку. Зокрема, підприємства, які активно впроваджують цифрові інструменти, отримують переваги у вигляді зростання рівня клієнтської довіри, поліпшення планування логістичних процесів і зниження витрат на транспортування. Водночас дослідження підкреслює важливість інвестування в новітні технології та підвищення рівня кваліфікації персоналу для успішного використання таких платформ. У висновках акцентується, що впровадження логістичних платформ є ключовим фактором підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору. Сучасні технології дозволяють створити стійкі конкурентні переваги, сприяючи інтеграції аграрного бізнесу до глобальних ланцюгів постачання. Хоча початкові витрати на впровадження можуть бути високими, довгострокові вигоди, включаючи підвищення продуктивності та зниження ризиків, суттєво перевищують ці інвестиції.