Синергія маркетингу та логістики як чинник забезпечення надійності реалізації проєктів електрообладнання - Рикованова, Ірина Сергіївна; Жолобович, Маркіян Ігорович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Стаття присвячена розробці та обґрунтуванню маркетингово-логістичного підходу до управління електротехнічними проєктами в Україні в умовах воєнного стану та високої турбулентності економічного середовища. Метою дослідження є створення інтегрованої моделі взаємодії учасників проєкту, що забезпечує мінімізацію ризиків та підвищення ефективності реалізації складних інженерних рішень. У дослідженні використано методи системного аналізу для визначення галузевих особливостей проєктів електрообладнання, дедуктивний метод для розробки функціонально-рольових матриць управління, а також концептуальне моделювання для синхронізації життєвих циклів продукту, проєкту та логістичних процесів. Теоретичною базою послужили сучасні концепції проєктного менеджменту, маркетингової логістики. Ідентифіковано ключові особливості електротехнічних проєктів, такі як жорстка фазовість (прив‘язка до будівельних циклів), каскадний характер помилок та інженерна унікальність. Обґрунтовано, що традиційний поділ функцій інженера, маркетолога та логіста в сучасних умовах призводить до функціональних розривів при управлінні проєктами, що збільшує вартість проєкту та термін його реалізації. Авторами розроблено функціонально-рольову матрицю, яка розподіляє зони відповідальності учасників на кожному етапі життєвого циклу проєкту – від передпроєктного обстеження до сервісного обслуговування. Запропоновано механізм синхронізації, що поєднує етапи проєкту з маркетинговим життєвим циклом товару та логістичним циклом виконання замовлень. Показано, що інтеграція логіста та маркетолога на стадіях проєктування дозволяє превентивно вирішувати проблеми дефіциту комплектуючих (long-lead items) та адаптувати технічні рішення під реальні можливості ринку. Впровадження запропонованої маркетингово-логістичної моделі дозволяє спеціалізованим проєктним організаціям трансформувати управління з реактивного у проактивне. Синергія маркетингу (як інструмент формування цінності) і логістики (як інструмент її фізичного забезпечення) гарантує стійкість проєкту до зовнішніх викликів. Практичне застосування моделі сприяє підвищенню прозорості звітності перед клієнтом, дотримання жорстких нормативних вимог безпеки та досягнення запланованих економічних показників проєкту.