Тенденції грантового фінансування малого та середнього бізнесу в Україні у 2020-2024 рр.: верифікований кількісний аналіз - Красносельський, Віталій Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті проведено комплексне дослідження тенденцій грантового фінансування малого та середнього бізнесу (МСБ) України у 2020-2024 роках на основі офіційних верифікованих даних Міністерства економіки України, Кабінету Міністрів України, USAID та ЄБРР. Актуальність теми обумовлена необхідністю систематизації накопиченого масиву даних щодо грантової підтримки МСБ в умовах трьох якісно відмінних фаз: допандемічного та пандемічного периоду (2020-2021), першого року повномасштабного вторгнення (2022) та фази активного відновлення і євроінтеграції (2023-2024). Метою дослідження є виявлення структурних зрушень у динаміці грантового освоєння та розробка авторської класифікації грантових потоків за джерелами і програмами. Методологічну основу складають статистичний аналіз верифікованих даних офіційних джерел, порівняльний метод та структурно-динамічний аналіз. Встановлено, що державна грантова програма єРобота з липня 2022 р. по грудень 2024 р. забезпечила підтримку 22 700 підприємців на загальну суму 11,0 млрд грн. Загальний обсяг грантового фінансування МСБ з урахуванням програм USAID сягнув еквівалента понад 290 млн дол. США за 2022-2024 рр. Виявлено структурний перерозподіл на користь переробної промисловості та IT-сектору. Запропоновано авторську п’ятикатегорійну класифікацію грантових потоків за типами донорів. Практична цінність роботи полягає у формуванні аналітичної основи для вдосконалення державної грантової політики та підвищення обізнаності підприємців.