Оцінка ефективності системи внутрішнього контролю кібербезпеки хмарних облікових платформ - Іванова, Наталія Анатоліївна; Яцко, Максим Вікторович; Дерев’янко, Світлана Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлено стрімкою цифровізацією облікових процесів, поширенням хмарних облікових платформ та зростанням кіберзагроз, що підвищують вимоги до надійності внутрішнього контролю і захисту фінансових даних. Встановлено, що традиційні підходи до контролю не забезпечують належного рівня безпеки в умовах розподіленої ІТ-інфраструктури. Метою статті є підвищення ефективності системи внутрішнього контролю кібербезпеки хмарних облікових платформ шляхом обґрунтування та розроблення підходів до її оцінювання і вдосконалення в умовах цифрової трансформації обліку та посилення кіберризиків. Методи дослідження. У процесі дослідження використано методи системного аналізу, узагальнення і порівняння наукових підходів, аналітичні методи оцінювання ефективності контрольних систем, а також методи логічного моделювання для формування критеріїв і показників кібербезпеки. Результати. Досліджено сучасні підходи до організації внутрішнього контролю кібербезпеки в умовах хмарних технологій та встановлено їх інтегрований характер. Виявлено специфіку функціонування хмарних облікових платформ і доведено їх вплив на трансформацію контрольних механізмів. Обґрунтовано систему критеріїв і показників оцінювання ефективності внутрішнього контролю. Виявлено ключові науково-практичні проблеми, зокрема невизначеність розподілу відповідальності, обмежену прозорість процесів, складність управління доступом та недостатню адаптивність контрольних систем. Висновки. Доведено доцільність формування інтегрованої системи внутрішнього контролю кібербезпеки, що поєднує ризик-орієнтовані, технологічні та аналітичні інструменти. Встановлено, що її впровадження забезпечує підвищення надійності облікових даних, зниження кіберризиків і стабільність функціонування облікових платформ. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням формалізованих моделей оцінювання ефективності внутрішнього контролю, інтеграцією технологій штучного інтелекту у системи кібербезпеки та стандартизацією підходів до аудиту хмарних облікових систем.